fbpx

  Hvordan kan Generation Z minimere effekterne af en global økonomisk nedgang?

  Antonio Roca
  Antonio Roca

  En finanskrise er muligvis på vej. Nogle investorer mener, at den er på vej, fordi der er en graf, der har forudset hver eneste finanskrise i de seneste 50 år – og den graf forudser endnu en finanskrise inden længe.

  Grafen visualiserer den mængde af penge, som du kan tjene på amerikanske værdipapirer.

  Når den amerikanske regering ønsker at låne penge, kan den vælge at sælge værdipapirer. I bund og grund er det en aftale, der siger, at hvis du giver regeringen penge nu, vil de betale dig tilbage med rente. Men her den vigtige del: Jo længere du lader regeringen beholde dine penge, jo højere er renten – hvilket vil sige, at du tjener flere penge.

  Som det kan ses på billedet til højre, der viser rentekurvens tendens henover de seneste 40 år, er det ikke et godt tegn, når kurven vendes om.

  Bring in Generation Z

  Forskning inden for området indikerer at Generation Z er defineret som en økonomisk kohorte grundet dens pragmatisme og ønske om stabilitet, i modsætning til baby boomernes løsslupne entusiasme for kapitalisme og deres egne økonomiske fremtid, samt i modsætning til millenials økonomiske pessimisme som resultat af finanskrisen i 2008.

  De unge i Generation Z er godt på vej til at blive den forbrugergruppe på verdensplan med største købekraft. Det varsler mange muligheder i verdens to største økonomier; USA og Kina. Men mange forhandlere og brands i industrilande med mindre robuste økonomier er ikke begejstrede. Årsagen er, at deres Generation Z er vokset op i skyggen af en stor finanskrise og økonomisk tilbagegang, hvilket har gjort dem mere sparsommelige.

  Undersøgelser viser at, i modsætning til millenials, er mange af de unge i Generation Z mere tilbageholdende i forhold til overdrevent forbrug. I stedet siger 70%, at det er meget vigtigt for dem at tjene og spare penge. Efter at de har set, hvordan deres forældre blev ramt af krisen i 2008, er de nu mere opmærksomme på genbrugsbutikker, bæredygtige brands og på at spare op til værre tider – også selvom de har stabile jobs og stigende lønninger. Disse Generation Z’er, som er født i midten af 90’erne eller senere, er en del af en generation, der går ind på arbejdsmarkedet med en langt mere forbeholden tilgang til forbrug end deres forgængere.

  De har set så megen usikkerhed, at det er normalen for dem, og det har gjort dem mere realistiske omkring deres forbrug og opsparing,” siger Jason Dorsey, præsident for Center for Generational Kinetics. ”Så de har skabt deres egen version af, hvordan et fornuftigt forbrugsmønster ser ud, baseret på hvordan forholdene var, da deres forbrugsvaner blev dannet.” 

  Forskere mener, at finanskrisen kan have indflydelse på Generation Zs syn på penge, selvom Generation Z ikke nødvendigvis er klar over det selv. Generation Z var ikke gamle nok til fuldt ud at forstå den fulde effekt af finanskrisen, da det skete, men de var alligevel gamle nok til at forstå, hvor skrøbeligt systemet var.

  Det viser sig, at det måske har været held i uheld.

  Leave a comment

  Your email address will not be published.