fbpx

  Kan Generation Z og Baby Boomers stadig være venner?

  Antonio Roca
  Antonio Roca

  ”OK, Boomer.” startede på TikTok, som er et populært medie blandt Generation Z. Det blev introduceret som en måde for unge at hævne sig på deres forældre, som gør sig kloge på, hvordan det er, at være ung i dag. Det startede som en online joke, men har nu bredt sig til den virkelige verden. Men med diskussioner mellem ’Boomer’ journalister og Generation Z Twitter brugere, politikere, der bruger vendingen, en populær sang om begrebet på Soundcloud og endda officielt merchandise – ja så er ”OK, Boomer” et meme, der er på vej i graven.

  Når opmærksomheden omkring lige netop denne joke ebber ud, og internettet går videre mod den næste store ting, hvad ligger der så i vente for det skrøbelige forhold mellem Baby Boomers og Generation Z, som ”OK, Boomer” har efterladt bag sig – og er det virkelig begyndelsen på en krig på tværs af generationer?

  Uenigheden mellem de to aldersgrupper er ikke noget nyt – yngre og ældre generationer har altid haft deres uoverensstemmelser. Men denne gang er der mere på spil. Mange af dem fra Generation Z, som har taget “OK, Boomer” til sig, går målrettet efter dem, der har besteme politisike overbevisninger – eksempelvis Trump, Brexit og Stram Kurs – dem, der er imod teknologisk udvikling, dem, der ikke tror på klimaforandringerne, og dem, der marginalisere minoriteter. Samtidig, mener nogle Baby Boomers, at vendingen er aldersdiskriminerende og stereotypisk.

  ”OK, Boomer” er mere end bare et viralt meme. Det har ikke kun sat gang i den åbenlyse debat mellem Generation Z og Baby Boomers, men også mellem enkelte individer i disse generationer. Noget, man kan høre i NPRs podcast OK Boomer: Apathy, Anger and a Viral Meme. ”Det er virkelig interessant, at [OK Boomer] kan hjælpe os med at forstå vores synspunkter og politiske holdninger,” siger studerende på University of Michigan Evon Yao. Yao er også den tidligere leder af en politisk organisation for studerende, WeListen, som forsøger at bygge bro mellem folk med forskellige politiske holdninger. Hun tilføjer: ”Jeg er blot bekymret for, at ”OK, Boomer” er en nem måde at vise sig uenighed på, og dermed afholde folk fra rent faktisk at indgå i en saglig politisk diskussion.”

  En generation af unge aktivister

  Nogle af medlemmer af Generation Z mener, at den affejende attitude, som ”OK, Boomer” eksemplificere, har været undervejs i mange år. I en artikel i New York Times skriver jorunalist Taylor Lorenz: ”’OK, Boomer’ er blevet Generation Zs genmæle til problemet med ældre mennesker, der bare ikke forstår noget, et opråb fra millioner af børn og unge, der er trætte af den manglende forståelse.” Børn og unge, der, måske, er færdige med at blive kaldt ’Snefnug-generationen’, dovne og forkælede, idealistiske og barnlige – når de i realiteten er en af de generationer, som har frembragt nogle af mest effektive og handlingskraftige unge, verden nogensinde har set, som for eksempel den 16-årige klimaaktivist Greta Thunberg.

  Den 23. september 2019 gav Thunberg en opsang til alverdens politiske ledere. De blev skældt ud for ikke at gøre nok ved klimaforandringerne. ”Hvor vover I?” sage hun, ved FNs Climate Action Summit. ”Hvor vover I at vende det blinde øje til, og samtidig komme her og sige, at I gør nok ved problemet, når de nødvendige love og løsninger stadig er uden for synsvidde.” Thunberg gik i front, da hendes jævnaldrende, Generation Z, skulle samles, når nu de voksne, Baby Boomers, ikke gjorde nok.

  Den negative reaktion fra sidstnævnte viser, hvordan Generation Z har fået mere magt med tiden. Generelt er Generation Z mere progressiv og mere bevidst om problemstillinger som etnicitet, køn, identitet og klimaforandringer. De udviser mere opmærksomhed end de ældre generationer – og i stedet for at se opad for vejledning, bruger de hinanden til at komme gennem hverdagen. Ifølge en analyse af data fra FN udført af Bloomberg i august 2018, udgør Generation Z 32 procent af verdensbefolkningen – det vil sige, at de er den største kohorte hidtil, og mange fylder 18 henover de kommende år, hvorfor de er en politisk og økonomiske force, som man bør tage højde for.

  Mere end bare et meme

  Hvad sker der, når ”OK Boomer”-trenden er faldet til ro? Det er sandsynligt at Generation Z fortsat vil protestere omkring problemstillinger, som de går op i, de vil fortsætte med at vrage gammeldags idealer, og de vil benytte apps som TikTok til at bekæmpe sociale barrierer og stereotyper. Da 25-årige Chlöe Swarbrick fra New Zealands parlament sagde “OK Boomer” til en ældre, mandlig politiker afbrød hendes tale omkring klimaforandringer, var det hverken barnligt eller uforskammet. Det var en måde, hvorpå hun kunne lukke munden på en, der afbrød hendes tale, fordi han ikke var enig med hende. ”OK Boomer” handler ikke om Generation Zs manglende evne til at deltage i en voksen diskussion, det handler om formålsløsheden der er ved at diskutere med dem, der ikke vil lytte.

  Det er også muligt, at skellet mellem Generation Z og Baby Boomers ikke vil starte en krig på tværs af generationer, fordi den yngre generation simpelthen ikke bekymre sig om, hvad den ældre generation har at sige. Endelig, har de unge den samlede magt til at sætte gang i den forandring, som de længe har ønsket. Generation Z er klar til at se fremtiden i øjnene, og de har ikke tålmodigheden til hindringer. Greta Thunberg forklarede det bedste, da hun blev spurgt om hun ville møde Donald Trump: ”Det ville virkelig være spild af tid.” 

  Leave a comment

  Your email address will not be published.